Huis en tuinTips

Duurzame energie vergelijken

duurzame energie vergelijken

Bij de energievergelijker van Independer kiezen mensen steeds vaker voor een groen energiecontract. Dit komt omdat mensen steeds milieubewuster worden. Steeds vaker komt het belang van duurzaamheid in het nieuws, waardoor mensen hier steeds beter een beeld van krijgen. Daarnaast wordt groene stroom ook voordeliger. Het komt tegenwoordig regelmatig voor dat een energiecontract met groene stroom voordeliger is dan een contract met grijze stroom.

Voordeel van duurzame energie

Het grootste voordeel van groen opgewekte energie is dat de opwekking gedaan wordt met natuurlijke energiebronnen. Hierbij kun je denken aan zonnepanelen, windmolens of waterkrachtcentrales. Dit zijn onuitputtelijke energiebronnen en deze bronnen produceren ook geen CO2 tijdens het opwekken van de stroom. Daarnaast heb je ook groen gas. Groen gas wordt door leveranciers ook wel biogas genoemd. In Nederland hebben we nog niet voldoende groen gas om ieder huishouden in Nederland van groen gas te voorzien. Veel leveranciers kiezen er daarom voor om de CO2 uitstoot te compenseren die vrijkomt bij het produceren van het gas. Dit gas wordt dan niet op een duurzame manier opgewekt, maar een energieleverancier kiest er dan voor om te investeren in een duurzaam energieproject. Je kunt hierbij denken aan een project waarbij nieuwe bomen geplant worden in een natuurgebied.

Verschil groen, vergroende en grijze stroom

Als je energie gaat vergelijken kun je vaak kiezen voor groene, vergroende of grijze stroom.

Groene stroom is, zoals hierboven al genoemd, stroom die wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Daarnaast heb je ook vergroende stroom. Vergroende stroom is grijze stroom die groen wordt gemaakt door certificaten die leveranciers inkopen. De stroom wordt namelijk niet opgewekt uit duurzame energiebronnen, maar uit fossiele energiebronnen (energiebronnen die op kunnen raken). Vervolgens koopt de energieleverancier groenheidscertificaten in het buitenland, bijvoorbeeld certificaten uit Noorwegen en plakt deze op de stroom om deze als groen te verkopen. In Noorwegen wordt namelijk alleen maar groene stroom opgewekt. Afnemers van stroom in Noorwegen hoeven dus geen bewijs in de vorm van certificaten om te weten dat de stroom die ze afnemen groen is. Noorwegen brengt vervolgens deze certificaten op de markt en deze worden onder meer in Nederland ingekocht.

Tot slot heb je ook nog grijze stroom. Dit is stroom die ook wordt opgewekt uit energiebronnen die op kunnen raken, maar leveranciers plakken hier geen certificaten op. Deze stroom wordt gewoon als grijze stroom verkocht. 

Prijsverschil tussen groene en grijze stroom

Vaak kiezen mensen voor een energiecontract met grijze stroom omdat zij er vanuit gaan dat een energiecontract met groene stroom duurder is. Tegenwoordig is dit niet meer zo. Als je energie gaat vergelijken zie je dat het regelmatig voorkomt dat het goedkoopste energiecontract een energiecontract met groene stroom is.

prijsverschil groene en grijze stroom

Hoe kies je een energiecontract met groene stroom?

Bij het maken van een energie vergelijking kun je aangeven of je een contract met groene stroom wilt of niet. Als je aangeeft dat je een contract met groene stroom wilt afnemen, dan zie je alleen maar contracten met groene stroom. Geef je aan dat het niet uitmaakt, dan zie je contracten met groene en grijze stroom in je vergelijking. In de beschrijving van het contract kun je terugvinden of het contract bestaat uit groene of grijze stroom. Op deze manier kun je uit alles kiezen en zie je zelf of een groen energiecontract voordeliger voor je is.

Geef een reactie