Dag 121, aan vakantie toe

Een stad is eigenlijk maar een raar iets. Het is organisch. Het groeit. Toch zit er kop nog staart aan. Waar begint Amsterdam bijvoorbeeld? Dat is voor jou waarschijnlijk heel ergens anders dan voor mij. In mijn eerste huis in Amsterdam was het Vondelpark het centrum waar omheen alles gebeurde. Ik bekeek de stad vanuit dat perspectief. Amsterdam = Vondelpark. Leidseplein is eerste drukte na het Vondelpark. Winkelgebied start bij Leidsestraat. Centraal Station=iets te ver lopen. Nieuwmarkt = interessant en ver weg. Nu ik in de Jordaan woon is mijn blik op de stad inmiddels een kwartslag gedraaid. Amsterdam = Dam. Amsterdam’s winkelgebied start bij de haarlemmerstraat. Centraal Station is geriefelijk dichtbij. Nieuwmarkt is nog steeds interessant en ver weg (want de wallen liggen er als blokkade tussen).

Een toerist die een weekendje Amsterdam doet heeft dus waarschijnlijk ook een heel ander beeld van de stad dan ik heb. Ik zie in het havengebied weleens toeristen bij het ART-hotel wachten op een taxi. Voor hen is Amsterdam een winkelgebied vlakbij een groot industrieterrein. Kom je aan op het Centraal Station dan is Amsterdam waarschijnlijk het Damrak met wat zijstraten en heel ergens in de verte het Leidseplein. Toeristen die door mijn straat lopen zijn op avontuur en ver weg van de gebaande paden. Hetzelfde gevoel dat ik de eerste weken hier had.

Ik blader nog even wat door foto’s van Spanje. De eerste dag reden we met de auto naar de boulevard. We dachten dat we daarvoor eerst helemaal naar links richting Malaga moesten om bij een rotonde terug de boulevard op te draaien. Na de auto geparkeerd te hebben liepen we de boulevard af om uiteindelijk ergens aan het eind in een restaurant te lunchen. We dachten Fuengirola wel gezien te hebben. Dit moest zo’n beetje het eind van de boulevard zijn. De dag erna ontdekten we dat rechtsaf veel sneller was. Ook zo kwam je via een rotonde op de boulevard, maar dan was je al voorbij dat ene restaurant. In de verte zagen we het wel liggen, maar we zijn er nooit meer geweest. Veel te ver lopen. Ons Fuengirola is dus waarschijnlijk weer heel anders dan jouw Fuengirola. Maar wat lul ik toch allemaal. Ik geloof dat ik aan vakantie toe ben.


1 Comment

  1. anja

    Heeeeeel herkenbaar!

Leave a Comment